Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відкрився новий мистецький фестиваль «БойчукFest»

12 вересня у Києві розпочався перший «БойчукFest» – фестиваль, на якому представлено сучасне українське мистецтво: ткацтво, вишивку, костюм, художню кераміку, дерев’яну скульптуру, вироби з металу, рисунок, живопис та дизайн. 

Переглянути фотоальбом

Фестиваль, організований Київською державною академією декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, поєднує сучасність та традиції української культури.

Під час відкриття заходу Ростислав Карандєєв, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України, зазначив: «Фестиваль покликаний привернути увагу до постаті Михайла Бойчука – видатного українського митця, який не просто творив, а ще й виборював своє право творити в тому стилі і в тих формах, які були для нього прийнятними. Ми відносимо його до покоління розстріляного відродження, тобто до тих українців, які своєю творчістю і громадянською позицією виборювали право на справжнє незалежне українське мистецтво».

За словами Ростислава Карандєєва, фестиваль, організований академією, – надзвичайно правильна, вчасна і потрібна ідея. Він покликаний мотивувати його учасників – студентів, викладачів, небайдужих представників мистецтва, до того, щоб працювати, діяти та шукати щось нове, оглядаючись на неоціненний український спадок.

Учасниками фестивалю стали сучасні українські митці, які викладають в Академії ім. Михайла Бойчука, студенти, майстри декоративного мистецтва, поети, театральні діячі, мистецтвознавці та представники інших галузей культури. 

Мета фестивалю – популяризація постаті видатного українського художника-монументаліста Михайла Бойчука та його унікальної мистецької школи, основою якої є українське народне мистецтво і традиційні художні ремесла. Кримський дім представив на «БойчукFest» традиційне і сучасне мистецтво, історію та побут кримськотатарського народу. Відвідувачі можуть долучитися до майстер-класів, лекторіїв та ярмарку, відвідати кінопокази та театральні вистави, ознайомитись із виставкою та каталогом творчих робіт викладачів і випускників академії.

Ректорка академії Олена Осадча наголосила на важливості культури під час війни та провела паралелі із радянським минулим України: «Михайло Бойчук разом із учнями під загрозою загибелі творили нашу культуру та її коди. Сьогодні перед нами ті ж завдання, які були перед бойчукістами сто років тому. Ми не маємо зрадити спадщину. Культура, носіями якої ми є, – потужна зброя протидії агресору».

БойчукFest проходить 12 та 13 вересня на території Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука за адресою: місто Київ, вулиця М. Бойчука, 32.

Вас може зацікавити

«ARTA AND ART»: в Києві відкрилась благодійна виставка про поєднання мистецтва та патріотизму

«ARTA AND ART»: в Києві відкрилась благодійна виставка про поєднання мистецтва та патріотизму

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка