Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києво-Печерській лаврі вперше помолилися за упокій Івана Мазепи

Сьогодні, 11 червня, вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою.

Переглянути фотоальбом

Державницькі проєкти Мазепи мали колосальний вплив на подальший розвиток України, і найбільш яскраво це проявилось в культурно-релігійному житті. Не дивлячись на цілеспрямовані акції з руйнування всього створеного гетьманом і нищення самої пам’яті про Мазепу. Зокрема, це стосується архітектурних пам’яток, зведених старанням як самого гетьмана Івана Мазепи, так і його соратниками (тільки у писемних джерелах зафіксовано 220 збудованих ними церков). 

В програмі державного будівництва гетьман Іван Мазепа приділив надзвичайну увагу розвиткові Києво-Печерської лаври та взагалі Печерського містечка як церковного, культурно-мистецького, освітнього осередку:

  • Мазепа заклав на лаврській землі кілька архітектурних ансамблів, у тому числі Вознесенської панянської обителі, де ігуменствовала його мати;
  • доклав зусиль до побудови нових та розбудував давні лаврські храми;
  • зробив значні коштовні та грошові вклади у ризницю Успенського собору;
  • виділив значні кошти на лаврське книгодрукування;
  • на рубежі XVII–XVIII ст. коштом гетьмана навколо верхньої території Печерського монастиря було зведено великий фортифікаційний комплекс з кілометровими кріпосними стінами, численними баштами, вартість якого сучасники оцінювали в один мільйон золотих. 

До цього комплексу увійшла й церква Всіх святих над Економічною брамою, збудована у 1696–1698 рр. Споруджена за типом пʼятибанного хрестовокупольного українського деревʼяного храму, Всіхсвятська церква являє собою яскравий взірець «мазепинського» бароко. Інтерʼєр церкви прикрашає живопис, виконаний 1906 р. учнями лаврської живописної школи під керівництвом українського художника Івана Їжакевича і начальника лаврської іконописної майстерні ієромонаха Володимира (Соколова).

Наприкінці 1950-х рр. храм було капітально відреставровано ззовні, у 1968-1973-х рр. масштабні ремонтно-реставраційні роботи проводились в інтерʼєрі. На північному фасаді церкви можна побачити геральдичний щит Івана Мазепи, відновлений співробітниками Києво-Печерського заповідника у грудні 1999 р.

 «Церква Всіх святих завжди чітко пов’язувалася у свідомості українців з іменем великого гетьмана. «Мазепиною церквою» називалася навіть у путівниках імперських часів. За ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні ми розпочинаємо реставраційні роботи у церкві Всіх святих, аби зберегти безцінний внесок гетьмана в історію українського народу», – заявив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, на базі Заповідника також буде створений Музейний центр «Гетьман Іван Мазепа та його доба». Місцем для такого музею обрано Онуфріївську вежу, також збудовану коштом гетьмана. 

«Ми розпочали роботи над нею в межах програми «Велика реставрація» ще до війни. Наразі залишилось їх завершити та створити музей. Як і обіцяли, Лавра стає українською. Тепер в її стінах будуть звучати молебни за видатних діячів української історії», – резюмував Міністр.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ