Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Луврі вперше презентували шедеври сакрального мистецтва з Музею Ханенків

Сьогодні у Луврі відкрилася Виставка «Біля витоків сакрального образу. Ікони з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві», яка презентує 5 із 16 творів, привезених до Франції: чотири енкаустичні ікони на дереві VI та VII століть, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай, та константинопольську мікромозаїчну ікону кінця XIII – початку XIV століття, оздоблену винятковим золотарським обрамленням.

Переглянути фотоальбом

У грудні минулого року між Лувром, Міністерством культури та інформаційної політики України та Посольством України у Франції було підписано меморандум про розширення співпраці та багаторівневих партнерських проєктів з музеями України. Сьогоднішня виставка є продовженням співпраці між музейними інституціями України та Франції. 

Від 2022 року співпрацювали команди обох міністерств культури, фахівці з Лувра та з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, що дозволило, в умовах найвищої секретності, перевезти до Франції шістнадцять мистецьких творів, які належать до найвизначніших в українських національних колекціях. Проект був підтриманий Фондом ALIPH.

Окрім експонування, всі шедеври сакрального мистецтва стануть об’єктом поглибленого вивчення та наукового аналізу. Міжнародний комітет, що складатиметься з українських науковців та міжнародних фахівців у цій царині, супроводжуватиме дослідження.

Виставка яскраво ілюструє завдання, які стоять перед нещодавно створеним в Музеї Лувру відділом Мистецтв Візантії та християнств на Сході. Поєднання цих п’яти ікон демонструє водночас античну спадщину, в якій бере свій початок візантійська цивілізація, та запроваджене нею глибоко оригінальне ставлення до образу, що характеризує мистецьке вираження у східному християнстві.

«Важлива співпраця з міністерством культури Франції продовжується. Лувр, один з найзнаменитіших і великих музеїв, приймає на зберігання частину цінної колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві. Ми вітаємо роботу щодо дослідження цих колекцій і радіємо заснуванню окремого відділу в Луврі, який буде займатися дослідженням візантійських ікон», – заявив під час презентації виставки Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Міністр висловив вдячність Франції за абсолютно адресні та конкретні кроки підтримки, як, наприклад, стажування українських музейників в рамках домовленостей між МКІП та Міністерством культури Франції. 

«В повоєнний час наші музеї стикнуться з проблемами реставрації творів, з питаннями реекспозиції та побудовою нової системи взаємодії з аудиторіями. Для музейників вже постали питання безбар’єрності та інклюзивності. Тому ділитися досвідом та переймати найкращі європейські практики музейної справи дуже важливо. Я вдячний всім музейникам України, які зараз попри всі загрози зберігають колекції та уможливлюють такі проекти дійсно світового значення», – сказав Міністр.

На церемонії відкриття виставки була присутня в.о. директорки Музею Ханенків Юлія Ваганова

«Протягом останнього року музей Ханенків проявив неймовірну стійкість і став місцем солідаризації, уваги і взаємоповаги різних спільнот. Саме ці принципи зробили можливим сьогоднішню співпрацю з Лувром. Проект базується на спільному дослідницькому і науковому інтересі двох інституцій, підтримці і професійній експертизі. Презентовані твори є частиною української спадщини і пам’ятками візантійського мистецтва світового значення. Нещодавно Лувр розпочав велику роботу щодо створення відділу візантійського мистецтва, проводить і актуалізує існуючі дослідження. Твори з колекції Ханенків є одними з перших в цій програмі спільних досліджень. Ми дякуємо колегам за цехову підтримку і що спільно можемо бути бронею в  складні часи», – зазначила вона.

Про ікони

Святий Іоанн Хреститель, Богородиця з Дитям, Святі Сергій і Вакх та Святі Платон і Гликерія – чотири ікони з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві датуються VI-VII століттям та є ключовими для історії мистецтва живопису. Експонування цих творів у Луврі є особливою подією ще й тому, що вони належать до тих рідкісних ікон, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай та зберігаються поза межами Єгипту. Створені за технологією енкаустичного живопису, ці чотири ікони є абсолютно винятковими пам’ятками найдавнішого періоду в історії іконопису.

Ще одна ікона з мікромозаїки з зображенням Святого Миколая належить до періоду Візантійської імперії кінця XIII – початку XIV століття. Ця коштовна ікона є винятковим зразком особливо делікатної техніки, яку майстерні Константинополя (сучасний Стамбул, Туреччина) почали застосовувати у другій половині XII століття. Дотепер збереглося лише близько 50 екземплярів, серед яких два – у Луврі.

Про Музей Ханенків

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків є найбільш значущою українською установою, яка присвячена світовій історії мистецтва. Тут зберігається близько двадцяти п’яти тисяч творів античного, візантійського, європейського та азійського мистецтв. 

Колекція завдячує своєю появою закоханим у мистецтво українським підприємцям та філантропам Богданові та Варварі Ханенкам. Свої перші придбання вони здійснили під час весільної подорожі до Італії у 1874 році. Збираючи енциклопедичну колекцію спочатку для себе, подружжя мало задум згодом зробити її доступною для широкого загалу.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ