Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У МКІП вручили мистецькі премії лауреатам 2023 року

Сьогодні, 21 грудня, у Міністерстві культури та інформаційної політики відбулось урочисте вручення мистецьких премій за здобутки у 2023 році. Премії вручали голови Комітетів з присудження премій разом з т. в. о Міністра культури та інформаційної політики Ростиславом Карандєєвим.

Переглянути фотоальбом

«Вітаю всіх митців-лауреатів премій 2023 року, які продовжують творити під час війни. Ми всі дякуємо нашим захисникам і захисницям, які дають нам можливість творити. Все починається з дитинства. І всі, хто має талант та наполегливо працює, виконує місію творця, у результаті отримує визнання», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також підкреслив, що глобалізація руйнує традиційні форми мистецького відтворення й контакту споживача культурного продукту з творцем. Тому варто звертати увагу на нові діджитальні форми для донесення мистецтва, аби розширити свою аудиторію.

«Цього року майже всі склади Комітетів галузевих премій були оновлені. Це дуже важка та кропітка робота, необхідно обробити дуже великий масив інформації. Тож, висловлюю слова вдячності усім членам комітетів за їх професійну роботу. Держмистецтв зі свого боку вже 3 рік поспіль приділяє значну увагу популяризації галузевих премій. Маємо результати. Цьогоріч кількість заявок на здобуття галузевих премій збільшилась до 170, що втричі більше, ніж надійшло у 2020 році. Хочу зауважити щодо географії. Раніше майже всі лауреати були з Києва. Цього року маємо представників Харківщини, Івано-Франківщини, Київщини, Львівщини, Вінниччини, Луганщини. Ми продовжуємо працювати у цьому напрямку і сподіваємось, що з кожним роком географія конкурсантів буде розширюватись», – розповіла в. о. Голови Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Ольга Россошанська.

Премію імені Л. М. Ревуцького за досягнення молодих композиторів і виконавців у сфері професійного композиторського та виконавського мистецтва отримали:

  • в номінації «композиторська творчість» – Рената Сокачик за твори: «Речитатив» для скрипки соло, «Corali sbagliati»/«Неправильні хорали» для струнного оркестру, Дві мініатюри на норвезькі теми для струнного оркестру.
  • в номінації «концертно-виконавське мистецтво» – Наталія Кожушко-Максимів, учасниця оркестру Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика за концертні програми останніх трьох років (флейта).

Премію імені Б. М. Лятошинського за видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості за напрямом «окремий твір» отримав Ігор Щербаков за ораторію «Великого бажайте» на тексти «Заповіту» патріарха Йосипа Сліпого та канонічні тексти. 

Премію імені В. С. Косенка за видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості для дітей та юнацтва отримав Микола Ластовецький за твори: «Десять мелодій легеньких для віртуозів маленьких», «Дві ліричні «рок-балади», «Два Basso ostinato», «П’ятнадцять маленьких старовинних вальсів» (5-ий зошит «Фортепіанні п’єси для дітей та юнацтва»); збірник пісень для дитячого хору на слова українських поетів «Кожна квітка – пісня України».

Премію імені М. В. Лисенка за видатні досягнення у сфері музичного мистецтва та мистецтвознавства отримали:

  • в номінації «за видатні досягнення у професійній композиторській творчості» – Геннадій Сасько за твір «Веснонько, весна». Концерт для мішаного хору та солістки на вірші Максима Рильського;
  • в номінації «за видатні досягнення у професійному виконавському мистецтві» – Назарій Пилатюк, артист-соліст-інструменталіст (скрипка) за концертну програму «In Memoriam. Пам’яті Мирослава Скорика».

Премію імені Катерини Білокур за визначні твори традиційного народного мистецтва отримали:

  • Лідія Борисенко за цикл творів «Українські берегині»;
  • Ольга Цибуля за цикл творів – керамічний посуд «Актуальна автентика: за мотивами Бубнівського гончарського осередку»;
  • Захар Стринадюк за тарелі «Цвіт папороті», «Краса Карпат», «Зірка Карпат», «Натхнення», «Mandala».

Премію імені М. Г. Дерегуса у сфері образотворчого мистецтва у номінації «графіка» отримала Ярослава Шульц за серію творів до книги Сергія Жадана “30 віршів про любов і залізницю”.

Комітет з присудження премії додатково відзначив: Олександра Пелешка за цикл графічних робіт «Гортаючи сторінки Кобзаря», Катерину Корнійчук за графічні серії «Вітер степовий» та «Ріки України» та Юрія Смольського за серію робіт «Графіт».

Премію імені М. В. Гоголя за кращі літературно-мистецькі твори отримала Тетяна Кузан (Таня П’янкова) за роман «Вік червоних мурах», видавництво «Наш Формат», 2022.

Премію імені Григорія Кочура за визначні здобутки у сфері поетичного художнього перекладу отримав Петро Таращук за переклад українською мовою твору Кретьєна де Труа «Ланселот, або Лицар Воза: роман у віршах», видавництво «Навчальна книга – Богдан», Тернопіль, 2021.

Премію імені Шолом-Алейхема за кращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів отримала Софія Андрухович за роман «Амадока», Видавництво Старого Лева, 2020.

Додатково члени Комітету відзначили почесними дипломами: Людмилу Таран за роман «Айвенко, або Чоловіки — це…» (Видавництво Старого Лева, 2021) та Олександра Авербуха за поетична збірка «Жидівський король» («Дух і Літера», 2021).

Премію імені Олеся Гончара за кращі літературні твори, які утверджують ідеали гуманізму, духовні цінності українського народу, ідеї незалежності України отримав Владислав Стольников  за збірку віршів «Вітри на сполох», видавництво «Юніверс», 2020.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ