Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Музеї війни презентували експозицію «Маріуполь. 86#наживо»

З 19 по 21 травня на території Національного музею історії України у Другій світовій війні в Києві проходять заходи, присвячені пам’ятним дням оборони міста Маріуполь. Серед учасників: маріупольці, які через війну були змушені покинути рідне місто.

Місто опинилось у цілковитій окупації 20 травня 2022 року, коли з території комбінату «Азовсталь» російські загарбники вивели останнього українського полоненого. Тобто рік потому в Музеї війни говорять про Маріуполь – місто-мученик, місто-фортецю, а також згадують, як світ упродовж 86 днів, від 24 лютого до 20 травня, стежив за запеклою боротьбою українських захисників й у режимі онлайн бачив знищення кварталів квітучого Міста Марії.

«Надзвичайно важливо працювати над наративами, але мені здається, що ще не прийшов той час, коли ми можемо відірвати це від свого серця й говорити про цю війну відсторонено. Виставка містить безліч дуже персональних історій та речей. Це мушлі з берега моря, які привезла маленька дівчинка з Маріуполя. Це повідомлення з соціальних мереж, які швидко стираються у наших телефонах, але мусять залишитися в нашій пам’яті. Тому такі виставки та проєкти важливі не тільки з державницької точки зору, а й для кожного громадянина України. Не тільки для маріупольців, а й для всіх тих, хто слідкував за подіями всі 86 днів боротьби за Маріуполь. Важливо переживати цей біль спільно», – сказала Галина Григоренко, заступниця міністра культури та інформаційної політики України, під час презентації експозиції.

Заступниця міністра також підкреслила, що Маріуполь – це місто українського опору та боротьби й важливо, що така виставка проходить саме у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, бо історія оборони Маріуполя – це вже героїчна історія боротьби України за свою незалежність.

Нагадаємо, в рамках заходів, присвяченим пам’ятним дням оборони міста Маріуполь, також відбудуться: 20 травня о 11:00 – «Нескорені: трагічна історія греків Надазов’я». Публічна лекція. Простір виставки «Україна – розп’яття»; 21 травня о 17:00 – перформативна літературна імпреза «#НаЖиво» (контекст війни в сучасній поезії – вірші Валерії «Нави» Суботіної та інших авторів). Головна алея Меморіалу.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ