Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Музеї історії міста Києва відкрилась виставка про трансформацію святкування Різдва

Днями в Музеї історії міста Києва відкрилася виставка «Київська ялинка від  XIX століття – до сьогодення».

Переглянути фотоальбом

Експозиція демонструє, як змінювались традиції святкування Різдва в Україні та трансформацію ялинки – від різдвяної в ХІХ і початку ХХ століть до новорічної у 1930-90-і роки. Поступово вона знову повертається до різдвяної. Так, цьогоріч Україна святкуватиме Різдво 25 грудня разом з європейською спільнотою.

Радянська влада всюди вплітала пропаганду – за тих часів навіть новорічні іграшки були рупором для неї. Віфлеємську зірку замінили на п’ятикутну «кремлівську», замість ангелів – картонні та ватні піонери й червоноармійці. В іграшках відображалися досягнення Радянського Союзу – освоєння Півночі, космосу, кукурудзяна кампанія.

Вінтажні ялинкові іграшки, фігурки з вати та пап’є-маше, каркасні, прикраси з тонкого скла ручної роботи, гірлянди, картонні та пластикові іграшки, фабричні скляні іграшки – все це можна побачити на виставці. 

Окрім цього, на відвідувачів чекають живописні та графічні роботи українських митців із зображенням неймовірних видів зимового Києва з фондів Музею історії міста Києва.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв