Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Музеї війни відкрилась виставка матеріалів-свідчень про злочини росії проти українських журналістів «Розстріляна свобода слова»

14 вересня у виставковому центрі на території Національного музею історії України у Другій світовій війні «Україна розп’яття» відкрилась виставка матеріалів, що свідчать про злочини росії проти українських журналістів. Це реальні експонати, передані з деокупованих Сумщини, Миколаївщини, Херсона, а також Маріуполя та інших тимчасово окупованих територій України.  

Переглянути фотоальбом

«Фронтові журналісти виконують надважливу державну місію – висвітлюють світові об’єктивну інформацію про війну, показують те, чим живуть наші воїни та в яких умовах знаходяться цивільні. Ця робота дає нам можливість відчувати солідарність з українським фронтом», – наголосив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Він висловив глибокі співчуття близьким тих українських журналістів, які віддали свої життя заради нашої Перемоги, та подякував Національній спілці журналістів за лідерство у питаннях висвітлення проблем у сфері медіа.

Окупанти вбивають журналістів на передовій, знищують редакції українських ЗМІ, позбавляють медійників можливості виконувати свої обов’язки.

«Незалежна журналістика – це загроза російській пропаганді та загроза окупантам. Українські журналісти не йдуть на співпрацю з ворогом. Ми захоплюємося тими журналістами, які відроджують медіа на деокупованих та прифронтових територіях», – зазначив Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Національна спілка журналістів України документує злочини  проти медіа. Зокрема в рамках ініціативи вже записані свідчення понад 100 журналістів. Ці дані передадуть до правозахисної ініціативи «Трибунал для Путіна», Міжнародної та Європейської федерації журналістів та інших міжнародних інституцій.

На виставці представлені матеріали, повʼязані з ризикованою роботою журналістів в Україні. Це техніка, пошкоджена під час виконання професійних обовʼязків на передовій, захисне спорядження, одяг, памʼятні предмети, які належали загиблим (Максу Левіну, Івану Шульзі) і полоненим журналістам (Сергію Цигіпі, Дмитру Хилюку, Людмилі Гусейновій), інформація про українських та іноземних журналістів, які загинули внаслідок російської агресії, та про тих, кого нині переслідує російська влада, зокрема в Криму, а також полонених медійників та медійниць, документальні відеосвідчення потерпілих журналістів, знімки, які ілюструють роботу українських воєнних журналістів та журналісток. 

Організатори виставки: Національна спілка журналістів України за підтримки правозахисної організації Civil Rights Defenders (Швеція); Мережа Центрів журналістської солідарності, яка діє за підтримки Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, а також ЮНЕСКО; Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ