Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Національній бібліотеці Республіки Молдова відбулося відкриття тематичної програми заходів Року української культури в Молдові

11 травня в Національній бібліотеці Республіки Молдова відбулося відкриття тематичної програми заходів Року української культури в Молдові. Програму підготував колектив Національної бібліотеки Республіки Молдова за сприяння Міністерства культури Молдови та Посольства України в Молдові.

Переглянути фотоальбом

До гостей події звернувся Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. Він підкреслив важливість і значущість подій Року української культури в Молдові та зазначив: «Рік великої війни став переломним і для відносин України та Молдови. Цей період випробувань значно зблизив наші країни. Дякуємо за можливість привертати більше уваги до України, до нашої багатої культури й таким чином ще більше об’єднуватися заради нашої спільної перемоги над силами зла, що нині уособлюють рашисти».

Український Міністр також розповів про спільні заходи, які вже відбулися  в рамках Року української культури в Молдові. Це виставка «Культура під прицілом» в Національному художньому музеї Молдови та фестиваль Схід Опера «Sound of Ukraine», у рамках якого Харківський національний академічний театр опери і балету імені Миколи Лисенка блискучо представив 7 вистав.

Під час події презентували й фотопроєкт «Листівки з України: як «руський мир» знищує культуру», масштабну виставку документів з фондів Національної бібліотеки Республіки Молдова «Україна: між миром і війною», а також видання, передані колективом Одеської національної наукової бібліотеки в рамках дії Меморандуму про співпрацю бібліотек, укладеного в 2019 році.

В рамках проєкту Першої леді України Олени Зеленської «Українська книжкова поличка» дружина Посла Олеся Шевченко передала від імені Посольства України в Молдові добірку сучасної української дитячої літератури.

Також у програмі заходів презентація румуномовних перекладів доробку українських літераторів Сергія Жадана та Юрія Андруховича та знайомство з роботою української бібліотеки ім. Лесі Українки (філії муніципальної публічної бібліотеки Кишинева). 12 травня в Національній бібліотеці Республіки Молдови розпочне роботу тематичний круглий стіл «Цінності, які нас єднають».

Серед учасників події: Голова Секретаріату Міністерства культури Молдови Борис Кремене, Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Молдові Марко Шевченко з дружиною Олесею Шевченко, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова, заступник директора Департаменту культури, національностей, релігії та охорони культурної спадщини Одеської ОДА Ярослава Різникова, представники української спільноти, діячі культури, науки, мистецтва.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ