Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У столиці презентували Методичні рекомендації з висвітлення в медіа ґендерної рівності, запобігання насильству, проявам сексизму та ґендерних стереотипів

24 липня в Медіацентрі Україна – Укрінформ відбулась презентація Методичних рекомендацій з висвітлення в медіа ґендерної рівності, запобігання насильству, проявам сексизму та ґендерних стереотипів.

Переглянути відео

Такі методичні рекомендації розроблені з метою підвищення рівня розуміння суспільством та медіа принципів гендерної рівності в контенті, впровадження гендерно чутливих індикаторів, що впливатимуть на формування позитивного образу жінки-лідерки, позбавленого усталених стереотипних уявлень, а також забезпечення використання в медіа єдиних підходів та інструментів щодо формування нульової толерантності до насильства, зокрема за ознакою статі.

«Окрім висвітлення питань гендерної рівності в медіа, є також питання представленості в ефірах коментаторок і експерток. Важливо, щоб у сюжетах та ефірах серед тих, у кого беруть експертні коментарі, жінки і чоловіки були представлені максимально рівно, оскільки це також питання гендерної рівності», – зазначив заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Рекомендації складаються з п’яти розділів: загальні положення; використання гендерно чутливих індикаторів у медіа; рекомендації з висвітлення у медіа питань щодо гендерної рівності, запобігання проявам сексизму та гендерних стереотипів; рекомендації з висвітлення сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом (СНПК) в українських медіа; саморегулювання з питань гендерної рівності в медіа.

Методичні рекомендації розроблені Міністерством культури та інформаційної політики України з урахуванням пропозицій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та у тісній співпраці з інститутами громадянського суспільства та партнерами з розвитку. Зокрема Апаратом Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, громадськими організаціями «Жінки в медіа» та «Центр демократичних реформ і медіа», Асоціацією жінок-юристів України «ЮрФем», Інформаційно-консультативним жіночим центром, міжнародною організацією – USAID Transformation Communications Activity (TCA) та за підтримки проєкту «Мережа ґендерних аналітичних центрів: посилення спроможності задля розробки передових політик, оцінки впливу, стратегічної адвокації та сфокусованих комунікацій щодо політик», що виконується Українським Жіночим Фондом за підтримки Європейського Союзу.

«Питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків є на часі. Вони є частиною нашого євроінтеграційного курсу. Бо цінності прав людини, гендерної рівності, свободи і демократії  – це ці цінності, за які ми протягом багатьох років боремося проти російської федерації»,  – наголосила урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко.

Також серед спікерів події: Олександр Дяченко, начальник контрольно-аналітичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Ліза Кузьменко, голова ГО «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики; Тимур Левчук, радник з питань ґендерної рівності та соціальної інклюзії USAID Transformation Communications Activity; Мілена Горячковська, український Жіночий Фонд, координаторка проєктів.

Нагадаємо, Методичні рекомендації розроблено з метою забезпечення реалізації Концепції комунікації у сфері ґендерної рівності, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2020 р. № 1128-р та виконання Плану заходів з реалізації Концепції комунікації у сфері ґендерної рівності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 79-р.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ