Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Відні відкрилась виставка сучасного українського мистецтва Art on the Battlefront

14 квітня у Відні відбулося відкриття виставки сучасного українського мистецтва ART ON THE BATTLEFRONT, яку ініціювала редакція українського Vogue. Партнером виставки виступило Міністерство культури та інформаційної політики України, компанія Admixer, Künstlerhaus та Office Ukraine. 

До участі у виставці запрошено 19 авторів, що представили живописні полотна, графіку, відео та діджитал-арт, скульптуру й інсталяцію. Більшість митців не намагалися віддзеркалити події буквально, а концентрувалися на фіксації власних почуттів та за допомогою мистецтва розповідали про незламність українського народу.

Так, познайомитися з роботами українських художників у просторі Künstlerhaus прийшли посол України в Австрії Василь Химинець, директорка зі зв’язків з громадськістю та комунікацій System Capital Management Наталія Ємченко, генеральний директор STRABAG SE Клеменс Хазельштайнер, Наталія Кола, засновниця благодійного фонду THE NATALIA COLA FOUNDATION та ще понад сотню гостей з Австрії, України, Великої Британії та Люксембургу.

«Боротьба за національну ідентифікацію в українському мистецтві триває віддавна. Майже впродовж сторіччя роботи наших художників або знищувались, або заборонялись, або були представлені в музеях світу та на міжнародних аукціонах як російське мистецтво — так ворог викрадав наше визнання. І хоча за тридцять років Незалежності нам вдалося відокремитися, справжні зміни почалися тільки зараз. Нині, під час війни, завдяки культурній дипломатії маємо можливість бути почутими. І наш голос звучить особливо потужно, коли говоримо мовою мистецтва», — розповідає кураторка виставки Світлана Старостенко. 

Українські гості не могли стримати емоцій від деяких робіт, які потрапляли просто в саме серце. Ще одним емоційним моментом став перформанс Марії Куликовської «Люстрація/Омовіння 6». Це частина довготривалого перформанса художниці, який вона планує повторити 88 разів упродовж свого життя. А завершився вечір виступом саундартиста Олега Шпудейка, який буквально перезавантажує старовинну поліфонію на модульному синтезаторі.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ