Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

УІНП підготував детальні роз’яснення щодо ситуації, яка склалася довкола зміни назв населених пунктів

Український інститут національної памʼяті підготував розʼяснення, на що слід звернути увагу у звʼязку з ситуацією, що склалася, аби осмислено виконувати вимоги Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та уникнути помилкових підходів. Відповідні розʼяснення офіційним листом УІНП спрямував до Національної комісії зі стандартів державної мови.

Нагадаємо, в суспільстві виник значний резонанс у звʼязку з оприлюдненим Національною комісією зі стандартів державної мови переліком сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають мовним стандартам (рішення від 22.06.2023 № 230 та рішення від 27.06.2023 № 231). 28 червня Міністерство освіти й науки України скерувало до неї листа з пропозицією скасувати обидва рішення. МКІП також висловило свою позицію – перелік для заміни назв населених пунктів в Україні Нацкомісії зі стандартів державної мови необхідно скасувати.

Закон визначає дві паралельні процедури щодо перейменування населених пунктів. Одна процедура стосується населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики.

Процес перейменування таких населених пунктів розпочнеться 27 липня 2023 року. Громади, назви населених пунктів яких містять символіку російської імперської політики, матимуть пів року, щоб визначитися з новою назвою та надати пропозиції до Верховної Ради України. Далі їх розгляне парламент із урахуванням рекомендацій науковців та Українського інституту національної памʼяті. Детально, що є символікою російської імперської політики та як відбуватиметься її усунення з публічного простору, УІНП пояснював в окремій інфографіці

Інша процедура стосується тих населених пунктів, назви яких потрібно привести у відповідність до стандартів української мови. Саме до цієї, другої, процедури залучена Національна комісія зі стандартів державної мови, яку закон уповноважив до 27 червня 2023 року оприлюднити перелік таких назв населених пунктів та, наголосимо, свої рекомендації, яким чином ці назви змінити, щоб вони відповідали стандартам української мови.

Про це йдеться у роз’ясненні УІНП. Більше деталей тут. Також Український інститут національної памʼяті готовий надавати необхідні роз’яснення та консультації.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ