Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ukrainian Freedom Orchestra вирушить у великий Summer Freedom Tour 2023 Європою

У серпні цього року  Ukrainian Freedom Orchestra виступить у Барбікан-центрі у Лондоні, Концертгебау в Амстердамі, Ельб Філармонії в Гамбурзі, на Люцернському фестивалі, а також на сцені просто неба у  Берліні 24 серпня до Дня Незалежності України. 

Після свого надзвичайно успішного першого туру по Європі та США у 2022 році Ukrainian Freedom Orchestra під керівництвом канадсько-української диригентки Кері-Лінн Вілсон вирушає у свій другий тур. 

Тепер під патронатом Першої леді України Олени Зеленської оркестр знову збереться у Варшаві під егідою Польської національної опери та Метрополітен Опера,  у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України. Тур розпочнеться у Польській національній опері з 9-ї симфонії Бетховена, яку виконають Хор Польської опери у Бялостоку та українські солісти: Ольга Кульчинська (сопрано), Ніколь Чірка (мецо-сопрано), Дмитро Попов (тенор), Владислав Буяльський (бас-баритон). Решта туру буде складатись з  програми, до якої увійдуть Другий скрипковий концерт Євгена Станковича та Третя симфонія «Eroica» Людвіга ван Бетховена. Основною подією туру стане концерт просто неба з вільним входом на території палацу Шенхаузен у Берліні 24 серпня, у День Незалежності України, на який очікується тисячна аудиторія.

До оркестру з 74 осіб увійшли українські музиканти з усієї країни – зі складів Національної опери України, Національного симфонічного оркестру України, Львівської національної опери та Одеської національної опери, Львівської філармонії, Національного Одеського філармонійного оркестру, Харківської національної опери та інших українських уславлених музичних колективів. Братимуть участь у турі й українські музиканти з європейських колективів. Солістом виступить український скрипаль Валерій Соколов.

«Ukrainian Freedom Orchestra це музичний голос України. Музика є універсальною та зрозумілою без перекладу мовою, якою ми можемо говорити зі світом. Запрошую вас відвідати концерти Ukrainian Freedom Orchestra під час літнього Freedom Tour 2023, щоб почути актуальний у всі часи меседж про свободу, що несе в собі вічна класика», – сказала перша леді України Олена Зеленська.

«Минулого року Ukrainian Freedom Orchestra став безпрецедентним по успіху та наповненню музичним проєктом. Повні зали та овації західного глядача є підтвердженням того, що такого роду колаборації між українськими та західними митцями – є унікальним продуктом. І ніхто краще за наші таланти не розкаже світу що собою являє Україна та її самобутня культура» – відмітив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Метрополітен Опера під керівництвом генерального директора Пітера Гелба і Польська національна опера  під керівництвом директора Вальдемара Домбровського пишаються тим, що минулого року заснували оркестр і допомагали розвиватися цьому проєкту, і з радістю знову підтримують тур оркестру 2023 року. Як Метрополітен Опера, так і Польська національна опера продовжують відігравати провідні ролі в культурному світі, виступаючи проти агресії росії в Україні й виражаючи підтримку жертвам війни. Обидві організації висловлюють свою вдячність Міністерству культури і національної спадщини Польщі за фінансування репетиційного періоду у Варшаві, а також концертів у Варшаві та Гданську.

Тур Ukrainian Freedom Orchestra 2022 року здобув високу оцінку критиків і різних аудиторій, а також широке медійне висвітлення для оркестрового туру такого роду. Три з тринадцяти концертів транслювалися по телебаченню: BBC Proms, Arte з Варшави і PBS з Kennedy Center у Вашингтоні, а концерти у Франції та Німеччині транслювались по радіо. Про тур оркестру було знято документальний фільм BBC, ведучим якого став Клайв Мірі. Зібрані цього року під час туру благодійні внески будуть спрямовані на підтримку українським митцям та закладам культури України. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ