Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна готова ділитися досвідом з іншими країнами щодо реалізації доступу до публічної інформації, – Тарас Шевченко

В рамках проєкту «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні», що реалізується на виконання Плану дій Ради Європи для України, відбулось перше засідання Керівного комітету на тему «Стійкість, відновлення та відбудова». У заході взяв участь заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Він розповів, що протягом минулого року Україна досягла значних успіхів у сфері захисту свободи слова, зокрема – суттєво підвищила своє місце в Рейтингу свободи слова, який складається «Репортерами без кордонів», значною мірою – за рахунок зменшення впливу олігархів на ЗМІ. А завдяки ухваленню закону про медіа та закону про рекламу Україна повністю виконала один із 7 пріоритетних пунктів на шляху до вступу до Європейського Союзу.

Ще одним із найбільших досягнень України є лідерство серед країн Ради Європи і навіть деяких країн ЄС у сфері доступу до публічної інформації. 

«Якщо подивитися відпоівідні міжнародні дослідження, то рейтинг України щодо доступу до публічної інформації є переважно вищим, ніж у більшості країн не лише Ради Європи, але і ЄС. Україна була 10-ю країною, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, таким чином запустивши її в життя. І з нашого боку ми б хотіли закликати РЄ активніше просувати цей механізм, цю конвенцію, яку, на жаль, ратифікували не так вже й багато країн», – наголосив Тарас Шевченко.

На його переконання, старі демократії не дуже активно рухаються у бік імплементації стандартів Ради Європи в контексті доступу до публічної інформації. 

«По цій темі, я переконаний, Україні є чим поділитися і чому навчити інші країни Ради Європи, передаючи наш досвід. І можливо тут ми менше потребуємо консультацій чи допомоги, оскільки Україна і так є одним із лідерів у цій сфері. Звісно ж, це не означає, що у нас немає проблем чи спірних питань, що у нас немає судових суперечок», – зазначив заступник Міністра.

Довідково

Проєкт «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні» є першим етапом чотирирічної програми, яка реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на період 2023-2026 рр., що має на меті вирішення нагальних потреб основних зацікавлених сторін та учасників медіаринку в країні на тлі агресії Росії проти України, яка триває. 

Метою проєкту є сприяння плюралістичному медійному середовищу в Україні шляхом гармонізації правової бази та політик відповідно до європейських стандартів. 

Проєкт складається з трьох основних компонентів: 

1. Забезпечення відповідності інститутів медіа, свободи слова та свободи доступу до інформації в Україні європейським стандартам. 

2. Ефективне впровадження законодавства, що регулює захист журналістів, суспільне мовлення та роботу регуляторних органів відповідно до європейських стандартів. 

3. Ефективні комунікаційні стратегії, які просувають збалансоване висвітлення в медіа та запобігають виникненню інформаційного безладу.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ