Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна і Німеччина посилюватимуть співпрацю щодо захисту культурної спадщини та розвиватимуть безбарʼєрні літературні проєкти 

Сьогодні, 18 грудня, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв провів онлайн-зустріч з Уповноваженою з питань культури та медіа Уряду Федеративної Республіки Німеччина Клаудією Рот.

Сторони обговорили перспективи подальшої співпраці у збереженні культурної спадщини, літературних ініціатив для людей з порушенням зору, а також взаємодію між культурними закладами України та Німеччини.

Ростислав Карандєєв висловив вдячність за підтримку та допомогу Німеччини у збереженні української культурної спадщини під час повномасштабної війни. Зокрема, за технічну допомогу, таку як пакувальне обладнання та електрогенератори, які допомогли врятувати музейні цінності. Він також повідомив про недавні руйнування бібліотек в Херсоні, зокрема, Херсонської обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки та Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара. Остання з них не лише служила освітнім закладом, але й була методичним центром, що надавав доступ до літератури для людей з порушеннями зору, і мала обладнання для друкування книжок шрифтом Брайля.

«Ми вважаємо важливим для України сповідувати європейські цінності, які визначають рівень відношення до всіх громадян, включаючи людей з інвалідністю. Ми будемо вдячні німецькому міністерству за спільну програму, спрямовану на задоволення потреб українських людей з порушенням зору, через надання книг зі шрифтом Брайля та аудіокниги. Адже ми вже зараз орієнтуємося на післявоєнний період відновлення України, і для нас важливо запровадити нову філософію діяльності закладів культури», – сказав т.в.о. Міністра.

Ростислав Карандєєв висловив сподівання на співпрацю між німецькими та українськими закладами культури і запропонував ідею спільного розвитку сучасних туристичних центрів та інфраструктури навколо об’єктів культури, а також запропонував можливість патронату над певними українськими інституціями.

«Наприклад, Ельбська філармонія могла б укласти відповідний меморандум про співпрацю з філармонією в Україні. Така співробітництво дозволила б розширити культурні горизонти наших закладів, а, головне, впровадити сучасні форми організації роботи», – підкреслив Ростислав Карандєєв.

Своєю чергою Клаудія Рот підтвердила наміри й далі підтримувати українську культуру, фокусуючись на літературній ініціативі для людей з порушенням зору. Вона також оголосила про початок співпраці з Одеською галереєю і відзначила активну участь українських кінематографістів на Берлінському кінофестивалі та у програмі Європейського фонду солідарності з українським кіно.

Підсумовуючи, Клаудія Рот поінформувала про майбутні ініціативи, зокрема конференцію Recovery Conference та можливість спільної культурної програми з містами.

Вас може зацікавити

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП