Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні до проєктів з психологічного відновлення українців залучатимуть митців

Сьогодні, 19 червня, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зустрівся з керівником відділу «Мистецтво та охорона здоров’я» Всесвітньої організації охорони здоров’я Крістофером Бейлі. Йшлося про роль культури в пошуку нових методів щодо подолання наслідків пережитих травматичних подій, що є вкрай актуальним для українського суспільства в умовах війни.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Ми сьогодні в Україні приділяємо багато уваги питанням ментального здоров’я. Ці процеси відбуваються на стику різних сфер. Під час війни ми відчули велику потребу в тому, щоб мистецькі практики долучилися до вирішення проблем, пов’язаних з ментальним здоров’ям, і мистецтво тут відіграє велику роль. Це стосується і наших ветеранів, і людей, які втратили рідних, і всіх громадян загалом», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Т. в. о. міністра також розповів про ініціативу першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в Україні. Також йшлося і про флагманські проєкти МКІП, зокрема «Мистецтво допомагати», а також про пріоритет МКІП на 2024 рік «Бібліотеки, як простір психосоціальної підтримки» щодо залучення бібліотек до формування мережі з першої психологічної допомоги українцям. Очільник МКІП також висловив готовність до співпраці щодо створення мистецьких проєктів із залученням людей з інвалідністю. 

«Соціальна складова є дуже важливою у відновленні. Це виклики, з яким стикаються багато країн і потрібно направляти дуже багато мистецьких заходів у сферу відновлення», – підкреслив Крістофер Бейлі. Можна ефективно направити арт проєкти в систему охорони здоров’я через створення мережі. Працівник цієї мережі буде проводити консультації з сімейним лікарем, бо у сімейного лікаря зазвичай лише 14 хвилин на пацієнта в середньому і тут не до розмов про мистецтво».  

Крістофер Бейлі є засновником Healing Arts Initiative, яка займається дослідженнями впливу мистецтва на здоровʼя та обʼєднує науковців зі всього світу. В Україні Крістофер має ряд зустрічей щодо запровадження державних політик травмоінформованості та загалом потенціалу реабілітації та реінтеграції через мистецькі практики.

Нагадаємо, програма ВООЗ «Мистецтво та здоров’я» допомагає  державам-членам проаналізувати факти та посилити політику у сфері охорони здоров’я знаннями щодо використання мистецтва для покращення здоров’я. Водночас лабораторія мистецтва та здоров’я Jameel є інструментом, який допомагає підтримувати та популяризувати цю доказову базу. 

Лабораторія, співзасновником якої є Крістофер Бейлі, була запущена в січні 2023 року Європейським регіональним бюро ВООЗ, Школою Штайнхардта при Нью-Йоркському університеті, спільнотою Jameel і CultuRunners. Це мережа дослідницьких організацій і практиків з всього світу, які об’єднані для виявлення та вимірювання ефективних методів використання мистецтва для помітного покращення здоров’я населення в усьому світі, з особливим наголосом на вразливих громадах.

22 червня Крістофер Бейлі виступить у Львові з моноперформансом «Чужинці у часі» в Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької. Перформанс поєднує особисту сімейну історію, поточні події, неврологію та естетику. Це своєрідне дослідження про травму, яка передається від покоління до покоління й проявляється в житті людей, та як мистецтво допомагає загоїти рани та трансформувати громади.

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського