Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Верховна Рада прийняла Закон про удосконалення механізму надання сертифікатів на придбання книг та субсидій на оренду приміщень для книгарень

8 листопада Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт закону № 9568 про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг. Законодавчий акт підтримали 272 депутати. 

Ухвалення цього Закону дозволить МКІП і УІК розробити та впровадити механізм надання державної допомоги на придбання книг завдяки мобільному додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг – Дії.

Отримати державну допомогу зможуть громадяни, які досягли 18 років на час набуття законом чинності, а також батьки новонароджених дітей (з 1 січня після скасування воєнного стану). Це дозволить розширити доступ для молоді до нової якісної української книги та стимулювати розвиток читання.  Нагадаємо, що на реалізацію цієї програми на 2024 рік держава виділила понад понад 300 млн грн. 

Водночас, ухвалення закону дозволяє запустити програму субсидій на відшкодування витрат на оренду приміщень для книгарень. Механізм надання державної субсидії сприятиме тому, що  книжкові магазини з усієї України зможуть  отримати  компенсацію за оренду приміщень, які використовуються для розповсюдження книг. Очікується, що ці заходи сприятимуть розширенню мережі книжкових магазинів у різних регіонах країни.

Сьогоднішнє рішення Верховної Ради також пришвидшить ухвалення постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання державної субсидії розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції)», яка унормовує механізм надання державної субсидії книгарні.

Крім того, ухвалення законопроєкту № 9568 дозволяє глибше імплементувати законодавство щодо національних меншин, яке є однією з ключових умов вступу України до Європейського Союзу. Адже спеціалізовані магазини для торгівлі книгами, які розповсюджують літературу мовами корінних народів та офіційними мовами Євросоюзу  зможуть також взяти участь у програмі отримання державної субсидії та отримати цю державну підтримку, що в подальшому стане важливим стимулом і для розвитку мов корінних народів та  національних меншин.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ