Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про англійську мову 

Сьогодні, 4 червня 2024 року, Верховна Рада підтримала законопроєкт № 9432 «Про застосування англійської мови в Україні». Він передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. В цілому законопроєкт підтримали 236 депутатів.

Нагадаємо, 28 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт на розгляд Верховної Ради, розроблений Міністерством культури та інформаційної політики.

«МКІП розробило законопроєкт, аби врегулювати особливості застосування англійської мови як мови міжнародного спілкування. Це розширить можливості українців та сприятиме повноцінній інтеграції України до ЄС», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Законопроєкт має на меті врегулювати питання застосування англійської мови в діяльності органів державної влади, у роботі підрозділів екстреної допомоги населенню, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я, а також під час перетину державного кордону.

Законом визначається перелік посад, для зайняття яких громадяни зобов’язані володіти англійською мовою. До таких посад належать:

  • посади державної служби категорії А, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників. На підготовку відведено 2 роки після припинення воєнного стану. 
  • посади державної служби категорій Б і В, прокурорів, старшого і середнього керівного складу Національної поліції, у податкових та митних органах. Вказані норми наберуть чинності через 4 роки після припинення воєнного стану.

Інформація про культурні заходи, архівні документи, музейні експонати повинна мати ENG-версію. На підготовку цього відведено 2 роки.

На вокзалах, автовокзалах, аеропортах, у деяких видах транспорту інформація має дублюватися англійською мовою. Ця вимога запрацює за 2 роки після набрання чинності закону. 

Норма про використання англійської для навчання в садочках та інших дошкільних закладах для малечі вступає в силу з вересня 2026 року. 

Протягом 4 років після закінчення воєнного стану працівники, на яких покладено обов’язок володіти англійською мовою, отримуватимуть 10% надбавку за володіння англійською на рівні В2.

«Сьогодні англійська — це мова, яка дає нам змогу спілкуватися з усім світом, а також дізнаватися про новітні тренди, інновації та наукові відкриття в галузях EdTech, Govtech, DefenseTech тощо. Наша мета — зробити англійську, а водночас і ці сфери, доступними для українців. Ухвалення закону — це нові можливості для професійного розвитку українців, щоб конкурувати на світовому ринку й досягати цілей, а також сильний сигнал для світу про чіткий намір України доєднатися до глобального англомовного простору»,  — зазначив Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Мінцифра запустила мовну програму Future Perfect, мета якої — популяризувати англійську як мову міжнародного спілкування в Україні та пропонувати безоплатні можливості вивчення англійської. Програма реалізується у співпраці з МКІП та МОН.

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського