Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відродження національного кіносеріального виробництва – питання державної інформаційної та культурної безпеки

Під час війни виробництво актуального українського аудіовізуального контенту різних жанрів – це питання національної інформаційної та культурної безпеки. Адже з початком повномасштабного вторгнення рф кіносеріальне виробництво зупинилось і майже не відновилось. Водночас, запит на сучасний кіносеріальний контент різних жанрів залишається високим і зростає.

Показовою є ситуація в українському сегменті YouTube, яка демонструє загрозливу тенденцію – зростання переглядів російських серіалів, переважно комедій та мелодрам, у виробництво яких рф вкладає величезні кошти: на «патріотичний контент» у 2024 – 2025 рр. росія виділила майже 1 мільярд доларів США.

Україна повинна запропонувати глядачеві вітчизняні якісні серіали та фільми для широкої аудиторії, в іншому випадку масовий глядач знайде їм заміну на діджитал-майданчиках – і це буде, переважно, російський продукт. Це важливий крок не тільки для збереження національної галузі, розвитку культури, а і для захисту інформаційної та культурної безпеки країни.

Окрім того, відродження національного кіносеріального виробництва – це підтримка великої індустрії, в якій задіяні тисячі людей: акторів, режисерів, операторів, сценаристів, гримерів, стилістів, звукорежисерів, продюсерів і т.п. У бюджеті на 2023 рік були передбачені кошти на підтримку цього напряму. У травні-червні відбувся мистецький конкурс, організатором якого стало ДП МПІУ.

Станом на 19 липня ДП «МПІУ» було укладено 17 договорів з переможцями конкурсу за загальну суму понад 150 млн грн. Загалом у конкурсі перемогли 53 проєкти сучасної тематики від 32-х вітчизняних продакшенів. Процес укладання договорів триває, інформація по кожному договору відображається в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Усі проєкти вироблятимуться українською мовою, а права на них належатимуть виключно державі в особі ДП МПІУ. Серіали та фільми виходитимуть в ефірі різних українських телеканалів, таким чином їх зможуть побачити якнайбільше глядачів в Україні і за кордоном.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ