Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Виставка «Шевченкіана» Івана Марчука – це послання прийдешнім поколінням про наше сильне коріння та силу духу, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 22 листопада, в Національному музеї «Київська картинна галерея» відбулась екскурсія виставкою «Шевченкіана», а також зустріч з її автором  – Іваном Марчуком.

Дивитись фотоальбом

Представлені на виставці картини циклу «Шевченкіана» не лише ілюструють поетичні рядки «Кобзаря», а й відображають світобачення самого Івана Марчука. Цикл складається з 42 полотен. За «Шевченкіану» Іван Марчук у 1997 році був удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка.

«Іван Марчук один з найславетніших українських художників, з яким нам пощастило жити в один час. Він чітко передає у своїх творах код української нації. Це неначе послання прийдешнім поколінням про наше сильне коріння, яке бере початок ще від часів генія Тараса Шевченка й раніше, до сьогодення, коли ми щодня боремось за право бути на власній землі, європейські  цінності, свободу і власну ідентичність», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Для цього циклу митець застосував техніку гризайлю. Це дало можливість створити майже монохромні роботи. Він використав однотонну гаму найтонших варіацій кольору, яка побудована на віртуозному відчутті оптичних можливостей. Лише окремі твори циклу є багатобарвними, але їх колорит дуже стриманий.

Нагадаємо, виставка видатного українського митця Івана Марчука «Свою Україну любіть», що представляє його «Шевченкіану», відкрилась в Національному музеї «Київська картинна галерея» під патронатом Президента України й Міністерства культури та інформаційної політики України.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ