Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Визначено Куратора для представлення України на 60-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва

27 червня 2023 року відбулося фінальне засідання Конкурсної комісії з відбору Куратора національного культурного проєкту для представлення України на 60-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва. Під час засідання п’ять кураторів, проєкти яких було відібрано до другого етапу конкурсного відбору, представили свої мистецькі проєкти та відповіли на запитання членів Конкурсної комісії. 

Напередодні засідання 22 червня Президент Венеційської бієнале Роберто Чікутто та Куратор наступної 60-ї Венеційської бієнале Адріано Педроса оголосили провідну тему виставки наступного року – “Іноземці скрізь”. Мистецька бієнале досліджуватиме поняття “іноземець” і зосередиться на тих, хто перебуває на маргінесі, а саме вигнанцях, емігрантах та аутсайдерах.

Відповідно до Порядку відбору Куратора національного культурного проєкту для представлення України на Венеціанській бієнале сучасного мистецтва за результатами рейтингового голосування Конкурсною комісією ухвалено рішення щодо визначення переможця конкурсного відбору та другого за результатами конкурсного відбору:

І місце:

Куратор: ГО «Українська фотографія» (Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький) з мистецьким проєктом «Плетіння сіток».

ІІ місце:

Куратор: Ольга Дятел, Альона Каравай з мистецьким проєктом «Chornobyldorf. Anthropological museum».

Відповідно до творчого задуму кураторів, проєкт під робочою назвою “Плетіння сіток” звертається до метафори плетіння маскувальної сітки як спільної дії, що одночасно дозволяє та допомагає емансипації кожного її учасника. Три мистецькі роботи, зібрані в проекті, покажуть глядачу різні спільні досвіди, шляхи переживання цих досвідів та можливості їх комунікації. Важливою умовою всіх трьох проектів є роль художника/художниці як фасилітатора/фасилітаторки, що підтримують різні голоси, допомагають їм проявитись у спільній дії.

Автори та авторки проєкту: Катя Бучацька, Андрій Достлєв, Лія Достлєва, Андрій Рачинський, Даніїл Ревковський.

Координаторка проєкту: Олена Касперович

Архітектор проєкту: Олександр Бурлака

Дизайнер проєкту: Міша Букша

Саме мистецький проєкт «Плетіння сіток», куратором якого є ГО «Українська фотографія», буде представляти Україну на наступній виставці сучасного мистецтва у Венеції, яка проходитиме з 20 квітня по 24 листопада 2024 року.

Як зазначила голова Конкурсної комісії Тетяна Філевська, у своєму виборі конкурсна комісія керувалась критеріями, які визначають потенційно успішний проект на бієнале, зокрема: актуальність кураторського проекту у світовому культурному контексті; відповідність теми глобальному порядку денному, інституційна спроможність заявника, використання можливостей приміщення павільйону, яке є досить важким для роботи. Також комісія враховувала контекст представлення України на Венеціанській бієнале сучасного мистецтва в попередні роки. За цими критеріями найпереконливішою була заявка кураторів Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького, які разом з митцями, дизайнерами, архітектором запропонували колективне висловлювання, що відповідає на загальну тему Венеційської бієнале та, водночас, глибоко занурює глядача в український контекст.

Міністерство культури та інформаційної політики України щиро дякує Конкурсній комісії за продуктивну і плідну роботу та професіоналізм.

* Відповідно до Порядку відбору Куратора національного культурного проекту для представлення України на Венеціанській бієнале сучасного мистецтва у разі якщо через обставини непереборної сили конкурсна кураторська пропозиція, яка зайняла перше місце, не може бути реалізована, Міністр культури та інформаційної політики України може визначити Куратором національного культурного проекту відповідно конкурсну кураторську пропозицію та її автора, що зайняла друге місце у конкурсному відборі.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ