Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

З нагоди Дня Конституції відбулась офіційна презентація та передача унікального рукописного збірника «Пісні волі»

Події

28 червня з нагоди Дня Конституції України в Музеї війни відбулися презентація та передача на довічне зберігання унікального рукописного збірника «Пісні волі», впорядкованого в 1949 р.

Раритет, що є історичним та документальним свідченням патріотизму, жертовності й відваги захисників України, був переданий до Музею секретарем Національної спілки журналістів України майором Володимиром Данилюком, який нині проходить службу в Сухопутних військах ЗСУ.

«Сьогодні тут подвійне свято – День Конституції та презентація неймовірного артефакту. Збірник пісень 1949 р. за своїм змістом є беззаперечним свідченням спадкоємності поколінь та нашої столітньої боротьби за свободу й незалежність, адже там зібрані козацькі, гайдамацькі, стрілецькі та повстанські пісні, які лунають і нині», –  зазначив генеральний директор Музею війни Юрій Савчук.

Володимир Данилюк поділився з присутніми історією артефакту. Збірник був вилучений чекістами із криївки, але вцілів і зберігся, а на початку відновлення незалежності України книжку безпосередньо передав Володимирові Данилюку колишній заступник начальника УКДБ СРСР у Волинській області Зіновій Петрик. 

«Як тільки я взяв до рук цей збірник, мені стало відразу зрозуміло, що він має зберігатись у найціннішому Музеї нашої держави. І от після друку факсимільного видання пісенника я з радістю передаю рукописний оригінал до Національного музею історії України у Другій світовій війні», – підкреслив Володимир Данилюк.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко у своєму виступі згадав про співпрацю з Музеєм та спільну виставку «Розстріляна свобода слова», що експонувалась у Виставковому центрі комплексу. 

«Цей Музей є сучасним, інноваційним, актуальним, а його співробітники миттєво реагують на виклики часу, хоч би якими складними вони були. Діяльність установи дає змогу тримати у фокусі світової уваги нашу нинішню боротьбу», – підсумував Сергій Томіленко і подякував усім причетним до організації події.

Представниця Ради ГО «Міжнародне громадське об’єднання “Волинське братство» Галина Бідношей акапельно виконала для присутніх пісню зі збірника – «Осінні квіти вже зісхли». Крім цього для гостей під час заходу прозвучали «Зродились ми великої години», «Йшли селом партизани», «Від синього Дону до сивих Карпат».

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського