Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Заборона пропагандистських ЗМІ: Рада ЄС ухвалила 11-й пакет санкцій проти рф

23 червня 2023 року Рада ЄС ухвалила 11-й пакет санкцій ЄС. Він, зокрема, передбачає заборону пропагандистських ЗМІ. В санкційний список включили 5 нових медіа ресурсів: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook і Katehon. 

Ці медіа знаходяться під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва рф та використовувалися для постійних пропагандистських акцій, спрямованих на політичні партії, особливо під час виборів, громадянське суспільство в ЄС та сусідніх країнах, шукачів притулку, російські етнічні меншини, гендерні меншини та функціонування демократичних інститутів в ЄС. В пакеті санкцій призупинено дії ліцензій на мовлення цих медіа.

Загалом нові заходи спрямовані на боротьбу з обходом санкцій і включають посилення двостороннього та багатостороннього співробітництва з третіми країнами, а також надання технічної допомоги. У разі, якщо такі заходи виявляться недостатніми, ЄС планує вжити «швидких, пропорційних і цільових дій у вигляді відповідних індивідуальних заходів у відповідь на участь операторів із третіх країн в обході санкцій».

Якщо після цього, проблема збережеться значною і системною, ЄС може обмежити продаж, постачання, передачу або експорт товарів і технологій, які вже заборонено ввозити в росію, особливо тих, що можуть використовуватися для ведення війни, щодо третіх країн, що становлять «постійний і особливо високий ризик» обходу санкцій.

Нові санкції забороняють транзит через територію Росії більшої кількості товарів і технологій, які можуть використовуватися у військових цілях, авіації або космічній індустрії, а також авіаційного та ракетного палива, призначеного для перевезення з ЄС до третіх країн.

В межах нового пакета було внесено до списку додаткові 87 компаній, що надають пряму підтримку російському військово-промисловому комплексу. До цих компаній будуть застосовуватися більш суворі експортні обмеження. Серед них 4 іранські виробники дронів, які постачають їх у Росію, а також компанії з третіх країн, які надають допомогу Росії в обході торговельних обмежень.

Крім того, розширено список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, включаючи: електронні компоненти, напівпровідникові матеріали, обладнання для виробництва та тестування електронних інтегральних схем і друкованих плат, прекурсори енергетичних матеріалів та прекурсори хімічної зброї, оптичні компоненти, навігаційні прилади, метали, що використовуються в оборонному секторі, та морське обладнання.

Також ЄС поширив заборону на перевезення вантажів до ЄС автомобільним транспортом, зокрема причепами та напівпричепами, зареєстрованими в росії, у тому числі на вантажівки, зареєстровані за межами росії.

Крім того, з огляду на різке збільшення випадків оманливої практики суден, що транспортують сиру нафту та нафтопродукти, Рада ЄС заборонила доступ до портів і шлюзів ЄС будь-яким суднам, які здійснюють перевалку з судна на судно, якщо у компетентних органів є підстави підозрювати, що судно або порушує заборону на імпорт російської сирої нафти та нафтопродуктів морським транспортом до ЄС, або транспортує російську сиру нафту чи нафтопродукти, що придбані вище встановленої граничної ціни (oil price cap).

Така ж заборона буде застосовуватися до суден, якщо у компетентних органів є вагомі підстави підозрювати, що вони незаконно втручаються, вимикають або іншим чином відключають свою навігаційну систему під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів у порушення міжнародних угод, правил і стандартів.

Припинено й дію тимчасового виключення, наданого Німеччині та Польщі на постачання сирої нафти з росії через північну ділянку нафтопроводу «Дружба». Однак нафта, яка походить з Казахстану чи іншої третьої країни, зможе продовжувати транзит через росію та імпортуватися в ЄС через нафтопровід «Дружба».

До списків індивідуального режиму санкцій включено понад 100 фізичних та юридичних осіб.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ