Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Закон про меценатство допоможе залучати фінансування для збереження української нематеріальної спадщини, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 15 листопада, МКІП, Національна спілка майстрів народного мистецтва України, Центр розвитку «Демократія через культуру» та Національна академія мистецтв України у партнерстві з іншими установами провели круглий стіл «Традиційні ремесла: заради миру та соціальної злагоди».

Переглянути фотоальбом

Так, Україна приєдналася до глобальної кампанії з відзначення 20-ої річниці Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини 2003 року. Водночас вона збіглася з 15-ою річницею ратифікації Конвенції Україною та 10-ою річницею включення першого елемента від України до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини – «Петриківського декоративного розпису як явища українського орнаментального народного мистецтва». 

«Збереження нашої нематеріальної спадщини – серед викликів сьогодення. Маємо максимально долучити до цього процесу однодумців. Принаймні тих, хто готовий підтримати, й тих, хто буде реалізовувати завдання на практиці. Бізнес готовий допомагати, але хотілося б, щоб це був цілий соціальний рух. Соціально відповідальний бізнес має долучатись до такої філософії навіть під час війни. Нам важливо запропонувати стратегію інтересу бізнесу в цій допомозі. Тому важливо завершити роботу з розробки закону про меценатство», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також підкреслив, що закон допоможе залучити додаткові джерела фінансування для кращого функціонування сфери нематеріальної культурної спадщини. Це сприятиме укріпленню зв’язків майстрів з бізнесом задля розвитку галузі. 

Водночас Ростислав Карандєєв наголосив, що українська нематеріальна культурна спадщина – це частина культурної дипломатії.

«Головна цінність нашої роботи це те, що ми змогли в культурне життя провести 2 нових покоління майстрів, виховати їх в стінах спілки. Ми звільнилися від радянської ідеології та повернули в культурне життя українців писанку, вишивку, ляльку та багато іншого. Твори наших майстрів представлені в багатьох музеях світу», – зазначив голова Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Шевченко. 

Під час засідання експерти обговорили основні виклики та перспективи, пов’язані з охороною нематеріальної культурної спадщини не тільки на національному, а й на міжнародному рівнях. Йшлося також про можливість громад оцінити збитки, завдані війною, а також перспективи повоєнного відновлення. 

Загалом професійна дискусія сприяє аналізу еволюції ландшафту нематеріальної культурної спадщини під час війни, демонструє зусилля щодо охорони та популяризації українського культурного надбання. Ці процеси охоплюють різних гравців, різнорівневі можливості та інструменти. Попри складні обставини, експерти відзначають оптимістичні сценарії розвитку сфери.

Вас може зацікавити

Республіка Польща подарувала автомобіль Музеєві війни

Республіка Польща подарувала автомобіль Музеєві війни

У Музеї просто неба відновили унікальний 100-річний вітряк з Херсонщини

У Музеї просто неба відновили унікальний 100-річний вітряк з Херсонщини