Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Заміна радянського символа на український герб є одним з важливих елементів боротьби за незалежність, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 25 серпня, з нагоди завершення реалізації проєкту «Тризуб Батьківщини» відбулось відкриття експозиції «Знак на щиті» у виставковому центрі Музею історії України у Другій світовій війні.

Переглянути фотоальбом

Участь у заході взяли т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, колишній міністр Олександр Ткаченко, директор Музею війни Юрій Савчук, науковці, а також меценати, які долучилися до реалізації проєкту. 

«Це знаковий у новітній історії України проєкт. Заміна радянського символа на український герб є одним з важливих елементів боротьби за незалежність. Адже поряд з боротьбою на фронті триває духовний опір. Нарешті, після 32 років незалежності, наш державний символ зайняв належне місце. А ми продовжуємо втілювати державну політику, спрямовану на очищення від радянських символів культурного простору й впровадження нових українських ідей та справжніх цінностей», – зазначив Ростислав Карандєєв.

Він подякував усім причетним до реалізації проєкту, тим, хто не є байдужим не тільки до української історії, а й до побудови майбутнього України.

«Виставка «Знак на щиті» нерозривно позв’язана з проєктом  «Тризуб Батьківщини». Проєкт є важливим на шляху розвитку нашої країни, її руху до демократії та  цивілізованого кола європейських народів. Це і є перспективою України», – зазначив директор Музею війни Юрій Савчук. 

Експозиція розповідає про спадкоємність українських державницьких традицій, уособлених у тризубі, через унікальні артефакти – давньоукраїнські срібники, знаки княжої влади Святослава Хороброго, Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

«Ми з вами сьогодні є свідками абсолютно унікальної події. Ми 32 роки сиділи під «витвором більшовицької геральдики» й знаходили причину, щоб його не демонтувати. Велика війна підштовхнула нас до того, щоб ми це здійснили. Тепер наш тризуб, наш державний герб органічно вписуються на щиті. Україна живе, житиме і йтиме тільки до перемоги!» – сказав доктор історичних наук, український військовий Іван Патриляк.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило про запуск масштабного проєкту «Тризуб Батьківщини» 13 липня 2023 року. Скульптор проєкту – Олексій Пергаменщик. Випускник Республіканської Художньої школи та Національної Академії Образотворчого Мистецтва та Архітектури. Його твори відрізняються високою майстерністю та ілюструють багату історію України.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ