Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Запровадження співрегулювання в медіа є частиною нашої євроінтеграції, – Тарас Шевченко

10 листопада в Києві розпочався захід для медійників DONBAS MEDIA FORUM. Він присвячений вивченню трансформацій, які переживає українська медійна спільнота через повномасштабне вторгнення. 

Переглянути фотоальбом

У межах події завдяки Програмі підтримки ОБСЄ в Україні відбулась професійна дискусія «Співрегулювання та саморегулювання: чи готові журналісти співпрацювати та брати на себе частину відповідальності?» за участю Тараса Шевченка, заступника Міністра культури та інформаційної політики України. 

«Я би хотів, щоб журналісти і, в ширшому сенсі, медійники були готові до створення членської організації, якою б вони пишалися й фінансували, яка б встановлювала правила саморегулювання й членської участі. Цього, як на мене, нам дуже не вистачає. Це не те, що може зробити держава. Це справа самих журналістів», – сказав Тарас Шевченко. 

Він підкреслив важливість тематики обговорення для України та МКІП й зазначив, що саморегулювання і співрегулювання є частиною нового медійного закону. 

«Я переконаний, що ми всі, чи майже всі, поділяємо цінності європейської інтеграції. Це підтверджує соціологія. Закон про медіа, ухвалений майже рік тому, є важливим кроком до європейської інтеграції. Він зафіксував певні ключові позиції як по співрегулюванню, якого до цього в Україні не було, так і по саморегулюванню, а також по медіаграмотності. Європейський Союз в цілому задоволений ухваленням закону й поставив цьому високі оцінки. Ми закрили цим один із семи критеріїв для переходу на етап переговорів щодо вступу в ЄС», – додав заступник Міністра. 

Учасники обговорили принципи регулювання та співрегулювання журналістів за новим законом про медіа, а також способи створення механізмів такого співрегулювання, його ефективність. Йшлося й про готовність журналістів співпрацювати та брати на себе відповідальність.

Серед учасників дискусії: Олена Ніцко, членкиня Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України; Євгенія Моторевська, керівниця відділу воєнних розслідувань (The Kyiv Independent); Діана Дуцик, членкиня Комісії з журналістської етики, директорка «Українського інституту медіа та комунікації»; Андрій Діхтяренко, головний редактор «Реальної газети» з Луганська, ведучий нацмарафону «Єдині новини» й токшоу «Новий відлік» на Суспільному. Модератором виступив Андрій Куликов, голова Комісії з журналістської етики. 

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики – співорганізатор форуму, а його представники беруть участь в ряді дискусій.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ