Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Запуск єПамʼятки впорядкує процес охорони культурних памʼяток в Україні та зробить його прозорим, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 29 листопада, Міністерство культури та інформаційної політики України разом з партнерами презентувало Інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» – єПам’ятка.

Переглянути фотоальбом

єПам’ятка дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України, зокрема й ті, що зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях. 

Переглянути відео

«Запуск єПамʼятки впорядкує процес охорони культурних памʼяток в Україні та зробить його прозорим. Доступ до інформації стане більш зрозумілим, простим і відкритим для тих людей, які користуються нашими управлінськими рішеннями для здійснення господарської діяльності. Нині розробка інформаційної системи «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» перебуває на фінальній стадії реалізації. Вже з 1 січня для більшості користувачів ми зможемо продемонструвати цю інформаційну систему», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України обов’язкове для органів державної влади. Ця система стане одночасно інструментом державного управління та відкритою для суспільства інформаційною базою про пам’ятки, але з різними рівнями доступу.

«Вітаю МКІП зі вступом до родини цифрових інструментів. Повірте мені – це якісно, прозоро, захопливо. Ми щодня відчуваємо позитивні відгуки від ринку. Державний реєстр нерухомих пам’яток України – це якісна складова збереження нашого архітектурного надбання. Впорядкування реєстру пам’яток дозволить нам з вами мати якісні процедури, які стосуються збереження цих пам’яток», – зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.

105 532 об’єкти культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва вже внесені в реєстр. Фактично це перелік об’єктів культурної спадщини, які перебувають під охороною держави.

«Наш спільний великий проєкт з Мінкультури та інформаційної політики є дуже показовим і важливим у тому пазлі, який ми складаємо для забезпечення цілої екосистеми управління відбудовою, відновленням,  культурною спадщиною. Бо одне без іншого неможливо. Ми вже багато років підтримуємо цифрову реформу будівництва й постійно стикалися з проблемою, що через будівництво псувалися культурні пам’ятки. Тут було дуже багато непрозорості, якихось незрозумілих рішень і відверто треба було щось змінювати. Завдяки тій інформації, яка буде внесена в перспективі в систему, нам вдасться забезпечити взагалі автоматичний процес для тих, хто хоче проводити забудову, отримати відповідні дозвільні документи. Ми мінімізуємо участь людини в цьому процесі, бо розуміємо, що там де людина, там є певні ризики», – підкреслив керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» Данило Молчанов.

Так, впровадження реєстру:

  • перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови;
  • оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

«Ми в парламенті зараз працюємо над законодавчою рамкою відновлення, де прописуємо як буде працювати екосистема DREAM і які будуть взаємовідносини між всіма учасниками процесу відбудови. А також, звичайно, всі процеси, які пов’язані з підзвітністю, прозорістю, доброчесністю та відповідальністю. Це також буде закладено безпосередньо в рамку відновлення. І трошки відкрию завісу. Програма TAPAS, Мінвідновлення й інші центральні органи виконавчої влади в наступному році будемо хвалитися великими напрацюваннями в сфері містобудівного кадастру. Всі ці речі, про які ми говоримо сьогодні, будуть часткою великої цифрової революції, про яку ми всі так мріяли і говорили», – розповіла народна депутатка Олена Шуляк.

Участь в реалізації проєкту та його презентації взяли: народні депутати Олена Шуляк та Євгенія Кравчук, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, в. о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська, заступниця Міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар, керівник проєкту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS» Данило Молчанов, фахівці МКІП Наталія Войцещук, Євгеній Тонкопрядов, а також ті, хто працюватиме з реєстром – представники ОДА та громад.

У межах події також відбувся Training workshop, де фахівці показали, як працювати з Державним реєстром нерухомих пам’яток України.

Партнери проєкту: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерство цифрової трансформації України,  проєкт USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS» та Фонд Східна Європа.

Вас може зацікавити

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП