Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Засідання Ради з питань освіти, молоді, культури та спорту: Олександр Ткаченко наголосив на подальшій потребі промотування української культури в ЄС

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко долучився онлайн до засідання Ради з питань освіти, молоді, культури та спорту, яке відбулося під головуванням Швеції в Раді Європейського Союзу. 16 травня під час засідання Ради було розглянуто питання культури, аудіовізуальних засобів та освіти. В рамках засідання учасники також обговорили законодавчу тематику, зокрема акцентували увагу на Європейському акті про свободу ЗМІ (European Media Freedom Act (EMFA), робота над яким активно триває.  

У своєму виступі міністр висловив вдячність за безпрецедентну підтримку та наданий захист від ЄС митцям та працівникам культурних та креативних секторів в Україні та за її межами. Також він відзначив узгоджені та невідкладні ініціативи іноземних партнерів щодо охорони культурної спадщини та діджиталізації культурної сфери України.  

«Війна принесла багато викликів, від заходів безпеки для населення та культурної спадщини, культурної інфраструктури, боротьби з пропагандою, дезінформацією, відновлення після культуро-лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях до переосмислення ролі та важливості свободи та культурних прав для людства, ідентичності, самовираження та різноманітності в часи найбільшої невизначеності та вразливості», – сказав Олександр Ткаченко.

«Для нас вкрай важливо збільшити грантову підтримку для створення нових культурних продуктів і контенту в Україні, а також перекладів на українську мову і видання книг для бібліотек в Україні. Тому постійна підтримка українського культурного та креативного секторів підвищить європейську безпеку та стійкість, а також зміцнить спільні демократичні цінності», – зазначив міністр.

Окремо український міністр наголосив на подальшій потребі промотування української культури в ЄС.

Через неспровоковану російську агресію проти України, яка, на жаль, продовжується, подальшої підтримки потребують культурний та креативний сектори України. Культурна спадщина та об’єкти культурної інфраструктури досі під загрозою, а митці, представники  культурної сфери перебувають у небезпеці або тимчасово виїхали з України. Тож заслухавши виступи міністрів ЄС, ціллю Ради й надалі залишається підвищувати обізнаність щодо ситуації та необхідність промотування української культури в ЄС. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ