Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Збройні сили України повертають території, а культура об’єднує суспільство, — Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 19 березня, в Київському академічному драматичному театрі на Подолі проходить VII Міжнародний форум «Креативна Україна». 2024 — Rethinking.Culture/Переосмислення. Культура. 

Переглянути фотоальбом

Перший модуль форуму організатори присвятили переосмисленню ролі культури та креативних індустрій України. Йшлося зміни в сфері та про роль інституцій в розвитку креативних інституцій.

Переглянути відео

«Креативні індустрії люблять свободу. Так вони найкраще розвиваються. Я думаю, що в Україні через свободу індустрія рухається у правильному напрямку», — сказав Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Він розповів, що кожен проєкт Мінцифри, зокрема Дія, надихають велику кількість людей та змінюють споживацьку культуру й додав: «Сьогодні цифровізація вже стала попкультурою в Україні. Коли кожна послуга в Уряді проектується спочатку онлайн, а вже потім, тільки за потреби, офлайн».

«Збройні сили України сьогодні повертають території, а культура об’єднує суспільство. Сьогодні дуже важливо, щоб держава забезпечила «зшивання» всіх течій та інтересів. Це зробити дуже просто. Треба дати рівний доступ до ресурсів усім. Як представникам академічного мистецтва, так і тим, хто шукає нові форми для самовираження», — зазначив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він також розповів, що сьогодні МКІП спільно з Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики працюють над зміною нормативної бази, процедур та їх синхронізацією з європейським законодавством.

«В галузі культури держава точно не може собі дозволити бути не прогнозованою. Бо галузь культури, попри оптимістичні цифри, це не ті об’єми, де втрати можна пережити більш-менш спокійно. Креативні індустрії мають невеликий запас міцності. Тому міняти правила, навіть один раз на рік, це самогубство для культури і вбивство для культурних індустрій. Щоб креативні індустрії в культурі «наростили сала», вони мають розуміти горизонт свого планування. Це 5 років, а краще 10. Вони мають розуміти, що податкові правила для них не будуть змінюватись, що не будуть вручну змінювати ліміти для ФОПів. У культури, на жаль, не такий великий запас міцності. Тому перше, що потрібно, це прогнозованість, стабільність, передбачуваність державних політик. Також важливо зберегти Міністерство культури та інформаційної політики», — підкреслив народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«Всі ми маємо визнати наскільки критично важливим є захист культури в усіх проявах у такі важкі часи для України. Нам усім також варто визнавати, як культура слугує каталізатором відбудови з підходом, де в центрі є людина. Відбудова має бути кращою, ніж було раніше. Зараз у нас є дуже влучна можливість переконатися, що культура — це той самий інструмент, який забезпечує якість майбутнього для суспільства», — розповіла представниця ЮНЕСКО в Україні К’яра Бардескі.

В обговоренні також взяли участь: доктор філософських наук, професор Інституту філософії НАН України ім. Г. С. Сковороди Євген Бистрицький та виконавчий директор Українського дому в Давосі Уляна Хромяк.

Модераторкою дискусії виступила старша радниця Керівника Офісу Президента України Дарія Зарівна. 

Нагадаємо, Міжнародний форум «Креативна Україна» — це найбільша у Східній Європі платформа для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Захід зібрав урядовців, народних депутатів, українських та закордонних експертів й експерток, креативних підприємців і підприємиць, митців і мисткинь, журналістів і журналісток, аби продемонструвати, як у горнилі війни переосмислюється і зароджується нова українська культура та креативні індустрії.

Організатори заходу: Міністерство культури та інформаційної політики та Український центр культурних досліджень спільно з Design of Changes та Design4Ukraine у партнерстві з Групою Нафтогаз та Федерацією роботодавців нафтогазової галузі.

Форум організовано за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Представництва Європейського Союзу в Україні та Офісу розвитку креативних індустрій при МКІП.

Вас може зацікавити

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП