Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Зустріч Олександра Ткаченко з міністром культури Іспанії: співпраця, захист культурної спадщини та розробка механізмів протидії незаконній торгівлі культурними цінностями України

19 червня Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, провів онлайн зустріч з Мікелем Ісетою Лоренсо, міністром культури та спорту Іспанії. Під час зустрічі сторони обговорили напрямки підтримки України, зокрема захист та діджиталізацію культурної спадщини країни, розширення співпраці між культурними установами України та країн ЄС, зокрема Іспанії, інформаційну безпеку та механізми протидії незаконній торгівлі культурними цінностями, викраденими російськими окупаційними військами з України. 

Іспанія 1 липня розпочне своє піврічне головування в Раді Європейського Союзу, і український міністр привітав свого колегу Мікеля Ісету Лоренсо з цією нагодою. З урахуванням цього, була обговорена можлива участь України в наступному засіданні Ради міністрів культури ЄС, а також запропоновано порядок денний для такої зустрічі, присвяченої Україні. 

«Минулого року, коли Україна вперше була запрошена прийняти участь наживо, я мав змогу донести важливу інформацію про війну та потреби України. Це стало ще одним імпульсом системної допомоги та підтримки колег», – зазначив Олександр Ткаченко

Олександр Ткаченко поінформував іспанську сторону про пошкоджені та зруйновані пам’ятки культурної спадщини внаслідок російської агресії. За період з 24 лютого 2022 року по 15 травня 2023 року загальна кількість пошкоджених пам’яток становить 623, також були пошкоджені або зруйновані 1520 об’єктів культурної інфраструктури. Крім того, український міністр розповів про втрати, спричинені катастрофою на Каховській ГЕС через дії росіян. Внаслідок цього 147 закладів культури та мистецької освіти у Херсонській та Миколаївській областях опинилися в зоні ризику. Чимало пам’яток історії, архітектури та містобудування також були повністю або частково підтоплені. У зв’язку з цим, обидві сторони обговорили необхідність відновлення постраждалих регіонів, до чого Іспанія може долучитися також.

«Щиро вдячний нашим іспанським колегам за переконання в необхідності подальшої тісної співпраці, активного просування українського культурного продукту в світі та відбудови нашої країни від наслідків агресії», – сказав Олександр Ткаченко

Український міністр висловив свою вдячність за зацікавленість іспанської сторони в проведенні виставки Жоана Міро в Києві. Він висловив надію, що українське мистецтво зможе знайти своє місце в Музеї Прадо, так само, як це вже відбувається в Луврі у Франції. Олександр Ткаченко підкреслив, що співпраця між культурними установами наших країн є важливою та потребує підтримки. Наприклад, студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого планують постановку іспанської п’єси в Іспанії. Виставка українського модернізму«In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine 1900-1930’s» вразила відвідувачів Національного музею Тіссена-Борнемісса в Мадриді. Крім того, виступ диригента Рамона Торрельєдо у Києві цього року також залишив незабутнє враження.  

Додатково була обговорена можливість підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва та допомоги у сфері культури та охорони культурної спадщини між Міністерством культури та інформаційної політики України та Міністерством культури та спорту Іспанії.

Мікель Ісета Лоренсо висловив переконання в необхідності подальшої тісної співпраці та активного просування українського культурного контенту.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ