Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: Світлана Фоменко взяла участь в онлайн-засіданні Парламентської Асамблеї Україна – Польща

23 червня заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко взяла участь в онлайн-засіданні Парламентської Асамблеї Україна – Польща.

«Варто згадати про місця пам’яті. Це важлива обставина. Адже, саме вона є в центрі польсько-української дискусії про увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій. Протягом сьогоднішньої сесії не раз звучало, що наші держави прагнуть до прозорих, партнерських і паритетних взаємин. Це означає, що ми відкидаємо принцип подвійних стандартів. Якщо польська сторона наполягає на увічненні виключно конкретних поховань, а відтак прагне до встановлення лише надгробних пам’ятників – ми готові і тут йти назустріч польським партнерам» – зазначила Світлана Фоменко.

З 2014 по 2019 рр. на території Республіки Польща було скоєно щонайменше 17 актів вандалізму щодо 9 українських пам’ятників та місць поховань.

Проте:
– жоден із зруйнованих українських пам’ятників не був відновлений повною мірою;
– жоден випадок не був розслідуваний польськими правоохоронними органами, аби організаторів та виконавців злочину притягнули до відповідальності.

У період з 2014 по 2019 рр. в Україні зазнали наруги 4 польських меморіальних об’єкти (всі у 2017 році), з них 3 були споруджені з порушенням процедур, визначених чинним законодавством України. Всі пам’ятники були відновлені коштом української сторони.

В рамках двосторонньої співпраці від імені МКІП пані Фоменко запропонувала розглянути активізацію співробітництва в рамках ЮНЕСКО шляхом розроблення транскордонного номінаційного досьє для дендропарку Софіївка (Умань, Україна) та парку-пам’ятки з палацовим комплексом Аркадія (Неборув, РП). У нас вже є подібні приклади співпраці, «Дерев’яні церкви польського та українського регіону Карпат», які було внесене до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вас може зацікавити

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв