Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко відвідав з робочою поїздкою Дніпропетровщину та Запоріжжя

У рамках роботи над розробкою Програм комплексного відновлення регіонів Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відвідав Дніпропетровську та Запорізьку області разом з народними депутатами Микитою Потураєвим, Андрієм Бобляхом та Павлом Сушком. Під час поїздки обговорювалися, зокрема, програми та плани відновлення територій, регіональні стратегії розвитку та стратегії розвитку територіальних громад у культурній та інформаційній сферах.

Переглянути фотоальбом

На Запоріжжі Міністр зустрівся з представниками місцевої влади та керівництвом області, обговорили відновлення телевізійного та радіомовлення на території регіону і унеможливлення російського ефірного телевізійного та радіомовлення. 

«Маємо для цього інструменти. Одним з можливих варіантів є відновлення аналогового ефірного телевізійного мовлення НСТУ. Для вирішення цього питання МКІП разом з Держкомтелерадіо та НСТУ напрацьовує можливі шляхи посилення інформаційної безпеки на прифронтових та прикордонних територіях», – повідомив Міністр.

Наразі мешканцям Запорізької області на тимчасово окупованих територіях доступний для перегляду на платформі YouTube марафон «Єдині новини» та FREEДОМ. Крім того, Міністерство культури та інформаційної політики вже погодило Дорожню карту відновлення телевізійного та радіомовлення на території Запорізької області, надіслану Запорізькою ОВА, яка покликана унеможливити російське ефірне телевізійне та радіомовлення.

«Окремий пул проблем пов’язаний з підривом росіянами Каховської ГЕС. Рівень води в Дніпрі падає. Обговорили з головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком термінові заходи для сфери спадщини», – повідомив Олександр Ткаченко.

Також Міністр зустрівся з керівниками місцевих культурних закладів та обговорив виклики, з якими їм доводиться зіштовхуватися у своїй роботі. 

«Безпосереднє спілкування з фахівцями на місцях є важливим елементом спільного пошуку форматів та шляхів вирішення проблемних питань. 70% Запорізької області є тимчасово окупованою військами рф. Особливо багато корисної інформації почули від колег, що виїхали  з ТОТ. Дякую, всі ми разом маємо багато викликів і сьогодні,і після деокупації наших територій – від питання колаборантів до відновлення та повернення культурних пам’яток. Закликали місцеву владу обов’язково включати кластер культури до стратегічних планів відновлення та розвитку територіальних громад», – розповів Олександр Ткаченко.

У Дніпропетровській області Міністр особливо відзначив увагу до охорони культурної спадщини у місті Нікополь. Це єдине місто в Україні, що походить від унікального центру українського державотворення, яким була Микитинська Запорозька Січ (1639-1652), що стала місцем початку державного періоду в історії українського народу, відомого як Українська Козацька Держава – Військо Запорозьке 1648-1775 рр. Також тут захоронено легендарного Івана Сірка. 

«Тут дуже добре пам’ятають історію і пишаються тим, що це була зона охорони, боротьби за права і вольності українського козацтва. Наразі із проблем інформаційного характеру – відсутність друкованої преси. Привіз із собою наклад газет. Але будемо вирішувати проблему системно. У міста є чіткий план як короткотермінової дії, так і довготермінової стратегії. Після відвідування історичного ареалу міста, дуже сильно пошкодженого, разом з колегами депутатами не можна не тільки про це забути, але дуже хочеться розпочати спільну роботу над масштабними проєктами перетворення Нікополя на значний туристичний магніт країни», – зазначив Олександр Ткаченко.

Крім того, Міністр відвідав село Петриківка у Дніпропетровській області, відоме своїм унікальним народним мистецтвом – петриківським розписом.

«Петриківський розпис – це бренд України, на який ми маємо робити ставку та вкладати в розвиток інфраструктури, навчання майстрів та атракції туристів зі всього світу. Розвиток Петриківської громади включається до регіональних планів відновлення. Ми в МКІП затвердили стратегію розвитку НХП, працюємо над створенням реєстру народних майстрів, розробляємо нові економічні моделі для того, щоб народні ремесла стали невід’ємною складовою відновлення країни», – резюмував Олександр Ткаченко.

Вас може зацікавити

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв