Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Представники Групи друзів України в ЮНЕСКО відвідали Софію Київську та зустрілися з Олександром Ткаченком

24 та 25 квітня Україну відвідують представники Групи друзів України в ЮНЕСКО. До складу делегації увійшли Постійні представники Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Ісландії та Канади при ЮНЕСКО. 

У ході візиту передбачено проведення окремих зустрічей делегації з представниками Секторів Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Зокрема, під час зустрічей делегація планує ознайомитися з наслідками російського вторгнення в Україну у сферах дії мандату ЮНЕСКО та результатами імплементації проєктів ЮНЕСКО надати допомогу Україні, а також намітити подальші кроки з надання сприяння нашій державі від країн-партнерів у рамках ЮНЕСКО. 

Візит відбувається на запрошення Першої заступниці Міністра закордонних справ, Голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарової.

Сьогодні, серед іншого, делегація відвідала Бучу та Ірпінь, а потому, під час візиту до столиці – Софію Київську та зустрілася з Міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком.

Так, Олександр Ткаченко розповів, що станом на 25 лютого 2023 року збитків зазнали 1322 об’єкти культурної інфраструктури. Із них майже третина – зруйновані (505 – об’єктів).  Серед пошкоджених об’єктів було виявлено: 22 археологічні об’єкти, 28 військових поховань, 42 історичні пам’ятки, 268 пам’яток архітектури, 19 об’єктів монументального мистецтва.

«Тому наразі дуже важливо є активізувати міжнародні механізми захисту культурних цінностей на окупованих та деокупованих територіях, – сказав Міністр. – Культурна спадщина може бути під загрозою з ідеологічних міркувань, оскільки місця, об’єкти чи традиції є символами культурної ідентичності. В Україні, наприклад, на окупованих частинах України місцева культурна спадщина стирається шляхом навмисного знищення та пошкодження місць, установ та об’єктів, що мають культурне, історичне та релігійне значення».

Також Олександр Ткаченко закликав представників міжнародної організації до збільшення уваги до проблеми використання російською федерацією культурної спадщини для продовження і розпалення війни на глобальному та регіональних рівнях, а також до навмисного знищення та пошкодження місць, установ і об’єктів, що мають культурне, історичне та релігійне значення на окупованих територіях України.

На думку МЗС, зазначений візит стане нагодою донесення до міжнародної спільноти достовірної інформації щодо наслідків дій російських загарбників у сферах компетенції ЮНЕСКО (культура, освіта, наука, довкілля, спорт, медіа тощо). 

Завтра, у ході робочого візиту до України, Група друзів України в ЮНЕСКО ще зустрінеться з народними депутатами України, матимуть зустріч з Міністром освіти і науки України Оксенем Лісовим та відвідають Михайлівський та Андріївський собори. 

Довідково: Група друзів України в ЮНЕСКО є неформальним об’єднанням близько 15 делегацій держав-членів ЮНЕСКО, створеним на початку 2015 року для посилення підтримки України  в рамках Організації після спроби анексії росією Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та частини Донецької і Луганської областей. З початком повномасштабної війни рф проти нашої держави представники Групи Друзів надають рішучу та всеохоплюючу підтримку українським питанням в ЮНЕСКО.

Вас може зацікавити

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв