Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Президент подав до ВР законопроєкт про надання англійській мові статусу однієї з мов міжнародного спілкування в Україні

Сьогодні, 28 червня, Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради України законопроєкт №9432 «Про застосування англійської мови в Україні». Ним передбачається офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Також документ унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я. КМУ буде доручено розробити відповідні програми підтримки промоції англійської мови та інші акти, необхідні для впровадження норм цього законопроєкту.

«Прийняття цього закону сприятиме вивченню англійської мови українцями, активізує процеси інтеграції українців в європейську спільноту. Це має підвищити й нашу конкурентоспроможність, а також зростання інвестиційної й туристичної привабливості України після нашої перемоги», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

У проєкті закону визначені категорії посад державної служби, кандидати на зайняття яких зобовʼязані володіти англійською мовою. Також документом визначено, що інформаційні матеріали про культурно-мистецькі та видовищні заходи у державних та комунальних закладах культури поряд з державною мовою мають виготовлятися також англійською мовою. Інформація про музейні предмети, музейні колекції та музейні зібрання, документи Національного архівного фонду, що демонструються в державних та комунальних музеях, архівних установах та на виставках, поряд з державною мовою мають подаватися також англійською мовою.

Державні та комунальні музеї поряд з аудіовізуальною інформацією про музейні предмети, музейні колекції та музейні зібрання державною мовою мають забезпечити наявність інформації й англійською мовою.

Іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська мова, мають демонструватися у кіновидовищних закладах мовою оригіналу із субтитруванням державною мовою.

Нагадаємо, що роботу над законопроєктом про встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування Міністерство культури та інформаційної політики розпочало в серпні минулого року, оскільки в Україні зростає потреба у спеціалістах зі знанням англійської. Наразі англійська мова є офіційною в 58 з 196 країн світу, а також активно використовується в спілкуванні у низці інших країн.

Вас може зацікавити

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв