Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У роковини трагедії Бабиного Яру втретє відбулась спільна міжрелігійна молитва 

Сьогодні, 29 вересня 2023 року, поруч із пам’ятником «Менора» в заповіднику «Бабин Яр» відбулась спільна міжрелігійна молитва, аби вшанувати пам’ять загиблих. 

Переглянути фотоальбом

Цьогоріч вшанувати пам’ять жертв масових розстрілів у Бабиному Яру прийшли люди різного віросповідання, а також урядовці, найвище духовенство Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви, духовні лідери іудейських релігійних громад.

«З року в рік це місце стає магнітом думок про трагічне минуле. Історія нас вчить, що викорінити зло майже неможливо, але це не значить, що ми не повинні боротися зі злом. Вся історія людства – це історія боротьби добра і зла. Але криваві уроки історії не можна забувати. Їх треба детально вивчати, щоб знати, як запобігти. Злочинці, які спричиняють такі трагедії, обов’язково мають бути покарані. І про їхні злочини має знати кожен у світі», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Бабин Яр – одне з найбільших місць масових розстрілів людей, скоєних нацистами під час Другої світової війни. Лише протягом 29 та 30 вересня 1941 року на цьому місці розстріляли майже 34 тисячі київських євреїв. А впродовж двох років німецької окупації тут загинуло близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, українських націоналістів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних, в’язнів концтаборів. 

Спільна міжрелігійна молитва започаткована у 2021 році, у 80-ті роковини трагедії.

Організатори події: Український інститут національної пам’яті, Світовий Конґрес Українців, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті за сприяння Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

У 82-гі роковини трагедії Бабиного Яру Президент України Володимир Зеленський ушанував пам’ять жертв масових розстрілів нацистами мирних жителів в окупованому Києві в роки Другої світової війни. Глава держави встановив лампадку до пам’ятного знака «Менора» та території заповідника.

Нагадаємо, вчора до роковин масових розстрілів в Бабиному Яру відкрили документальну мультимедійну виставку «Бабин Яр: Дзеркала смерті». Експозиція розповідає й про інші трагедії минулого та сучасного. Від жертв Голодомору до Маріуполя, від депортованих кримських татар до теракту в Оленівці. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ