Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відбувся круглий стіл «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності»

15 листопада у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності», до якогов онлайновому режимі долучилися понад 270 представників бібліотек різних видів.

Захід був проведений в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року та мав на меті представлення кращих архітектурних рішень для забезпечення безбар’єрності у публічних бібліотеках різних країн, а також репрезентацію реалізованих у вітчизняних публічних бібліотеках проєктів щодо фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності, у тому числі за допомогою грантових проєктів та бюджету участі.

В роботі круглого столу взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики України – Катерина Орлюк, начальник відділу соціокультурного розвитку регіонівУправліннясоціокультурного розвитку, та Леся Хемраєва, начальник відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я; Олег Сербін, д-р наук із соціальних комунікацій, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого; Тетяна Румілець, архітектор, дослідниця бібліотек та просторів, містобудівельник, викладач, член Асоціації архітекторів Одеси; Юлія Шевцова, заступник директора  КУ «Міська публічна бібліотечна система м. Запоріжжя»; Ганна Калініна, завідувач філії №17 для слабозорих ім. Л.Л. Гіршмана ЦБС Шевченківського району м. Харкова; Любов Янклевич, директор КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека», Львівська обл.; Галина Приріз, директор КЗ «Публічні бібліотеки Новороздільської міської ради», Львівська обл.; Марія Потеляхіна, т. в. о. директора Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих УТОС, м. Київ.

Учасники заходу обговорили, зокрема, питання:

  • рівності можливостей та умов для всіх людей, їх об’єднань і окремих суспільних груп у житті громад та держави, здобутті освіти і опануванні додаткових компетентностей, працевлаштуванні, отриманні фінансових та інших ресурсів для заняття підприємництвом чи самозайнятістю, доступі до публічних послуг та інформації (у т. ч. цифрової) з використанням спеціальних технологій, а також до усіх об’єктів фізичного оточення;
  • виникнення нових функцій бібліотек, зумовлених повномасштабним вторгненням рф в Україну, і нових підходів в обслуговуванні користувачів, що отримали досвід участі в бойових діях, психологічні й фізичні травми;
  • будівництва інфраструктури, що відповідає потребам маломобільних і незрячих жителів громад; вивчення аналогічного досвіду та адаптування його до потреб конкретної громади;

Крім того учасники круглого столу ознайомилися з прикладами архітектурних рішень для досягнення фізичної безбар’єрності в окремих публічних бібліотеках Австрії та Нідерландів.

Зацікавлення викликали й практичні кейси та соціальні проєкти, які реалізують українські бібліотекарі під щоденними ворожими обстрілами в умовах війни. На прикладі Міської публічної бібліотечної системи м. Запоріжжя, Централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Харкова, КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека» Львівської обл., КЗ «Публічні бібліотеки Новороздільської міської ради» Львівської обл. та  Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих УТОС м. Києва учасники заходу поговорили про:

  • важливість публічних обговорень, дискусій, діалогів з тими людьми, для яких створюються безбар’єрні культурно-інформаційні простори;
  • гостру потребу в забезпеченні бібліотек спеціальними виданнями шрифтом Брайля, а також книжками для людей з порушенням зору (особливо для дорослих);
  • необхідність навчання незрячих комп’ютерної грамотності;
  • інформаційну, психологічну та соціальну підтримку батьків дітей із інвалідністю через навчальні семінари, фестивалі, дозвіллєві послуги бібліотек (підтримка соціально-культурного розвитку та самореалізації людей з інвалідністю);
  • реалізацію таких соціальних проєктів, як «Бібліоняня», «Бібліотека і книга – твій вірний друг», «Бібліотерапія», «Книга дружби» та ін.

Загалом, усі, хто долучився до роботи круглого столу, не лише порушили багато актуальних питань щодо безбар’єрності та недискримінації, а й отримали багато ідей, відчули підтримку один від одного.

Відеозапис круглого столу «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності» доступний на фейсбук сторінці науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого та буде опубліковано на Youtube-каналі Бібліотеки.

Вас може зацікавити

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв