Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ростислав Карандєєв зустрівся з Послом Королівства Нідерланди в Україні Єннесом де Молом

29 травня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерланди в Україні Єннесом де Молом. Сторони обговорили питання співпраці, зокрема в сфері повернення культурних цінностей.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Колекція «скіфського золота» була передана Національному музею історії України. Ми вже готуємо цю експозицію. Це буде така ж знакова подія, як і саме повернення культурних цінностей», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Очільник МКІП наголосив на потребі України у створенні депозитаріїв для музейних предметів, надійних сучасних сховищ для експонатів українських музеїв. Про це, поряд з іншим, йтиметься під час великої конференції з відновлення України у Берліні 11 червня. 

Він також наголосив, що Україна має ініціативу, яку може реалізувати разом з міжнародними партнерами, щодо впровадження навчальних програм для реставраторів нерухомої спадщини та реставраторів музейних предметів, які відновлюватимуть культурне надбання України після війни.

Принагідно він висловив слова вдячності Нідерландам за підтримку у справі «скіфського золота» та поверненні на територію України експонатів. Також він подякував муніципалітетам Нідерландів за майданчики для виступів українських колективів. 

«Для мене особисто, повернення предметів мистецтва до країн-власників є дуже важливим. Я радий, що Музей Алларда Пірсона, де зберігалося «скіфське золото», повернув артефакти на основі міжнародного права. Це було дуже важливо», – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол. 

Серед учасників зустрічі: Посол з особливих доручень МЗС України Ігор Осташ та генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Нагадаємо, 28 листопада минулого року в Скарбниці Національного музею історії України презентували окремі артефакти колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря», які повернулись до України з Нідерландів. 21 травня МКІП передало 8 цінних предметів археології до Національного музею історії України на тимчасове зберігання. Це  перехоплені нідерландськими митниками незаконно вивезені раніше з України наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України. Також МКІП отримало від Агенції культурної спадщини Нідерландів кілька тисяч синьо-білих щитів для маркування пам’яток культурної спадщини.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України